kókuszolaj edényben

7 érv a kókuszolaj mellett

Vannak, akik a kókusz olaj mellett, vannak akik ellene beszélnek. De mi az igazság? Az emberek a világ minden tájáról megtapasztalják a kókuszolaj használatának egészségi előnyeit. Valójában ez az egyik legegészségesebb olaj. Íme a hét legfontosabb ok, amiért érdemes kókuszolajat használni más étolajok alternatívájaként.

1. A kókuszolaj nem válik zsírrá a szervezetben

Sok más általános olajjal ellentétben, mint például a szója (zöldség) és a napraforgóolaj, a kókuszolaj nem tölti fel zsírral a szervezetet. A Kókuszolaj közepes láncú triglicerideket (MCT) tartalmaz, amelyek könnyű üzemanyagot jelentenek a test számára, anélkül, hogy zsírrá válnának. A legtöbb más étolaj és zsír hosszú láncú triglicerideket (LCT) tartalmaz. Az LCT-ket általában zsírként tárolják. Mivel a kókuszolaj MCT, könnyebben felszívódik és gyorsabban alakul energiává.

A trópusokon élő emberek évszázadok óta a kókuszdióra támaszkodnak, mint étrendjük hagyományos alapanyagára. Minden nap kókuszolajat fogyasztanak. Ahelyett, hogy kövérebbé válnának, segít nekik egészségesnek, és karcsúnak maradni. Amikor a kókuszolajról áttérnek a modern olajainkra, elhízást és azokat az egészségügyi problémákat alakítják ki, amelyekkel modern társadalmunk szembesül.

Néhány más ember, akik az állati takarmány üzletágban van, már régóta ismeri ezt az igazságot. Amikor az állatokat növényi olajokkal táplálják, zsírosabb húst termelnek.

2. A kókuszolaj és az anyagcsere növelése

A kókuszolaj nemcsak gyorsabban alakul át energiává a szervezetben, hanem növeli az anyagcserét is, ami elősegíti a fogyást. Mivel fokozza az anyagcserét, segít a szervezetnek hatékonyabban égetni a zsírt.

A kókuszolaj megháromszorozhatja a kalóriaégetést. Mivel a kókuszolaj MCT, gyorsan energiává alakul, és sok hőt termel. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmányban az áll, hogy az MCT háromszor annyi kalóriát éget el hat órán keresztül étkezés után, mint az LCT-é.

A Woman’s World magazin 2005. február 15-i száma kijelentette, hogy a kókuszolaj az „anyagcsere-titok”.

3. A kókuszolaj omega-3 zsírsavakat tartalmaz

A legtöbb étolaj omega-6 zsírsavakat tartalmaz, amiből túl sokat fogyaszt a modern ember. Az omega-6 és omega-3 fogyasztási arányunknak minimum 1:1-nek kell lennie. Drasztikusan vissza kell vágnunk omega-6 olajainkat, és sokkal több omega-3 olajat kell fogyasztanunk ahhoz, hogy egészségesek legyünk.

4. A kókuszolaj energiát ad

Az egészséges omega-3 zsírsavak az a tény miatt, hogy növelik az anyagcserét, a kókuszolajra áttérő emberek többsége plusz energiát érez a mindennapi életében. Ezért talán kevesebb kávét és más energiafokozó anyagot fogyaszt az, aki a kókuszból nyer erőt.

Ennek az az oka, hogy a kókuszolaj a természet egyik leggazdagabb forrása a közepes láncú triglicerideknek (MCT- k), amelyek növelik az anyagcserét. Az MCT-k elősegítik a termogenezist, amely fokozza a szervezet anyagcseréjét, energiát termelve.

A kókuszolaj a természet egyik leggazdagabb forrása a közepes láncú triglicerideknek (MCT- k), amelyek növelik az anyagcserét és fogyáshoz vezetnek. Az MCT-k elősegítik a termogenezist, amely fokozza a szervezet anyagcseréjét, energiát termelve. Sok krónikus fáradtság szindrómában és fibromyalgiában szenvedő ember azt tapasztalta, hogy a kókusz- és kókuszolaj étrendhez való hozzáadása hasznos volt számukra.

5. Kókuszolaj a bőrre és a hajra

Kókuszolaj az egyik legjobb dolog, amit közvetlenül a bőrére és a hajára alkalmazhat az ember. Átmenetileg enyhíti a bőrproblémákat, például a kiütéseket. Segít a bőr fiatalabb megjelenésében. Az is ismert, hogy segít azoknak az embereknek, akik a bőrben élesztőgomba-fertőzésekben szenvednek, valamint sok más bőrproblémában.

Nemcsak a bőrt lágyítja és simítja, hanem a kókuszolaj antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megvédik a bőrt a szabad gyökök károsodásától. A kókuszolajból kiváló masszázsolaj is készül.

6. A kókuszolaj értéke és az egészség

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a kókuszolaj gombaellenes, baktériumellenes és vírusellenes hatású, ha fogyasztják, vagy helyileg használják a bőrön.

A legtöbb olaj nagyon gyorsan oxidálódik és avasodik, szabad gyökök károsodását okozva testünkben. A kókuszolaj nem könnyen oxidálódik, és nem okoz káros szabad gyökkárosodást, mint a többszörösen telítetlen növényi olajok. Úgy gondolják, hogy a szabad gyökök károsodása felelős a testünk számos betegségéért, az ízületi gyulladástól a rákra való fokozott hajlamig.

A kókuszolaj segít testünknek abban is, hogy hatékonyabban szívjon fel más tápanyagokat, például az E-vitamint.

7. A kókuszolaj helye az étrendben

Magasabb füstpontja van, mint az olívaolajnak, ami azt jelenti, hogy jobban bírja a magasabb hőmérsékletet. Számos egészséges omega-3 olaj közül választhatunk, például a len és az olívaolaj fogyasztása, de nem teljesítenek jól a főzéshez használt magas hőség alatt. A kókuszolaj magasabb főzési hőmérsékleten használható.

A kókuszolaj és az avasodás

A kókuszolaj más étolajokhoz képest nehezebben kezd avasodni. Az avas olajok szabad gyökkárosodást okoznak a szervezetben, ami a rák egyik vezető oka. A kókuszolaj több mint egy éve stabil szobahőmérsékleten.

Az évek óta kapott félretájékoztatás miatt elvesztettük azokat az egészséges előnyöket, amelyeket a kókuszolaj évszázadok óta nyújt a trópusok népének. De most újra felfedezték! A kókuszolaj annyira hatékony, hogy nem sok időbe telik, mire a kókuszolaj-kiegészítőket népszerűsítik, de a legjobb tanács ezen a téren is, mint mindig, a kiegyensúlyozottság.

Fontos!

A cikk tartalma nem minősül tanácsadásnak. Csupán annak gyűjteménye, amit mások már hasznosnak találtak. Egészségügyi kérdésekben a döntést mindig a megfelelő szakember személyre szabott tanácsaira kell alapozni.