bio zöldségkert

7 ok a saját bio zöldség kertre

Változások hatása a gazdálkodásban

Az elmúlt évtizedekben változás történt a peszticideket (vagy növényvédő szereket) adalékanyagokat, gyomirtó szereket, szintetikus műtrágyákat és tömegtermelési technikákat alkalmazó gazdálkodás gépesítése és homogenizálása felé. Mindez egyértelműen hatással van az emberiség egészségére, és az új betegségek gyorsan terjednek az emberek és az állatok körében (lásd: madárinfluenza stb.).

Az Egészségügyi Világszervezet jelentéseket készít annak bemutatására, hogy a vegyi anyagok és egyéb termékek élelmiszereken történő felhasználása az érintett gyártási folyamatokkal együtt valójában milyen veszélyt jelent egészségünkre.

HÉT OK a saját bio kertre:

1. A zöldségekben nem lesz adalékanyag

A bioélelmiszer-szövetségek kutatásai kimutatták, hogy az élelmiszereinkben található adalékanyagok szívbetegségeket, csontritkulást, migrént és hiperaktivitást okozhatnak.

2. Műtrágya mentes, amit magunk termesztünk

Ezeket a vegyi termékeket arra alkalmazzák, hogy a növényeket folyamatosan szerezzék be, függetlenül az esetleges megbetegedésektől vagy az időjárási viszonyoktól, és befolyásolják a zöldségek minőségét. Emellett a peszticidek általában az embernek nem egészségesek.

3. A zöldségeket a saját biokertben nem módosítják genetikailag (GM)

Egyébként antibiotikumokat, gyógyszereket és hormonokat használnak zöldségeken, hogy egyre nagyobbakat termeljenek. Ennek a gyakorlatnak az egyik következménye a zöldségek, amelyek ugyanúgy néznek ki, és általában íztelenek. Ezenkívül végül elfogyasztjuk a zöldségeken használt hormonokat, amelyek potenciális kockázatot jelentenek az egészségünkre.

4. A saját biozöldségek fogyasztása sokkal egészségesebb

Az egészséges táplálkozás egyik alapja a megfelelő mennyiségű zöldség fogyasztás. A saját termesztésűek pedig nem tartalmazzák a fent említett termékeket vagy vegyszereket, és sokkal természetesebbek lesznek, mint bármelyik, amelyet a szupermarketben találnál. Az egészséged nem lesz veszélyben, mert ha magad termeszted, akkor tudni fogod, hogy semmit sem adtak hozzá a zöldségeidhez.

5. A saját bio zöldségek sokkal ízletesebbek lesznek

A peszticidek, szintetikus műtrágyák, hormonok és antibiotikumok használata miatt a zöldségek természetellenesen nőnek, és elveszik tőlük az ízét. Ha bio zöldségekkel főzöl, ízletesebb lesz az étel, ahogy az ízük teljes mértékben megmutatkozik.

6. Az ökológiai gazdálkodás a környezetet is védi

Mivel nem fogsz peszticideket vagy más, hasonlóan káros termékeket használni a zöldségeiden, nem károsítják a talajt vagy a levegőt a kémiai összetevőkkel.

7. Hozzájárulsz saját magad és a bolygó fenntarthatóságához

Sok helyen kis közösségeket alapítottak, ahol a tagok olyan termékeket cserélnek, amelyeket természetesen termesztenek, így hozzájárulva ahhoz, hogy barátságos és jobb helyet teremtsenek mindannyiunk számára.

Végül a biotermékek fogyasztása csak azt jelenti, hogy nem adunk hozzá mást, mint amennyit természetesen tennének. Amint kitalálhatod, az adalékanyagok, műtrágyák, vagy hormonok nem a természetesen termesztett élelmiszerek összetevői. Az egészség jobb ápolása érdekében termessz saját biozöldségeket – és kezdetben csak néhány cserépre van ehhez szükséged.

Fontos!

A cikk tartalma nem minősül tanácsadásnak. Csupán annak gyűjteménye, amit mások már hasznosnak találtak. Egészségügyi kérdésekben a döntést mindig a megfelelő szakember személyre szabott tanácsaira kell alapozni.