Milyen szerepe van a B5 vitaminnak a stresszoldásban? Illetve, mikor tud a leghatékonyabban a a szervezetünk szolgálatába állni ez a vitamin?
A B5 VITAMIN ÉS AZ EGÉSZSÉG
A B5-vitamin pantoténsav néven is ismert. A B5-vitamin az összes vitamin közül a legtermékenyebb, és minden típusú élelmiszerben megtalálható. Valójában lehetetlen, hogy egy személy kevesebb B5-vitamint fogyasszon, mint amennyire szüksége van. Ez azt jelenti, hogy kevés esély van arra, hogy egy személynek B5-vitaminhiánya lehet. Emiatt valójában nincs olyan ajánlott napi mennyiség, amelyet az egészségügyi szakemberek kijelenthetnek, mivel mindenki többet kap, mint amennyi elég a normál élelmiszer-fogyasztásból. Annak ellenére, hogy nincs szükség az ajánlott napi adag kiszámítására, ez nem jelenti azt, hogy a B5-vitamin nem létfontosságú az egészséges test és elme szempontjából. Valójában többek között ahhoz elengedhetetlen a B5-vitamin, hogy a szervezet az élelmiszert energiává alakítsa. A B5-vitamin felelős a zsírok és szénhidrátok energia felvételéért.
Miben található B5 vitamin?
Néhány B5-vitamin szinte minden élelmiszerben megtalálható, legyen az állati vagy növényi eredetű. Nyilvánvaló, hogy a B5-vitaminnak vannak olyan forrásai, amelyek jobbak, mint mások, de a kiegyensúlyozott étrend általánosságban azt mondhatjuk, elegendőt tartalmaz. A legmagasabb B5-vitamin-tartalmú élelmiszerek a húsok, a lazac, a tojás, a bab, a tej és a teljes kiőrlésű gabonák. Érdemes megjegyezni, hogy a B5-vitamin elveszik, amikor a gabonaszemeket lisztbe őrlik. Ezért a feldolgozott gabonaételek, például a kenyér, a tészta, a rizs, a reggeli gabonapelyhek és a pékáruk nem jó forrásai a B5-vitaminnak.
Hogyan hatékony a B5 vitamin?
A B5-vitamin akkor a leghatékonyabb, ha más B-vitaminokkal, különösen tiaminnal vagy más néven B1-gyel, riboflavinnal vagy B2-vel, niacinnal vagy B3-mal, piridoxinnal vagy B6-tal, valamint biotinnal kombinálják. Ezekkel a többi B-vitaminnal együtt a B5-vitamin számos folyamat szerves része. Ezek közül a legfontosabb az elfogyasztott élelmiszerekből származó energia termelése, és ezt Kreb-ciklusnak nevezik. A B5-vitamin a zsírokból származó energia felszabadításához is szükséges.
A stresszoldó vitamin
Érdekes módon a B5-vitamint is hasznosnak tekintik a stressz csökkentésében. Ez elsősorban annak a ténynek köszönhető, hogy a stressz idején a szervezet több bizonyos hormont termel, például az adrenalint, és ezekhez B5-vitaminra van szükség. Számos elmélet létezik a B5-vitamin előnyeiről, de nincs szükség arra, hogy az emberek többsége aktívan keresse a magas B5-tartalmú ételeket, minthogy valószínűleg sokkal többet fogyasztanak, mint amennyire már szükség van. A túl sok B5-vitamin fogyasztásának nincs káros hatása.
A ritka esetben kialakuló B5-vitamin-hiány tünetei lehetnek az alábbiak, de ezek a tünetek teljesen más okból is lehetnek, így fontos a megfelelő vizsgálat, mielőtt messzemenő következtetéseket vonnánk le: depresszió, fáradtság, álmatlanság, izomfájdalom, vérszegénység, immungyengeség, gyomorfájás, és nem utolsó sorban a kéz- és lábujjak zsibbadása, bizsergése.
Fontos!
A cikk tartalma nem minősül tanácsadásnak. Csupán annak gyűjteménye, amit mások már hasznosnak találtak. Egészségügyi kérdésekben a döntést mindig a megfelelő szakember személyre szabott tanácsaira kell alapozni.